2021'de En Popüler Yazılım Dilleri

2021'de En Popüler Yazılım Dilleri

22 Ocak 2022   Kategori : Yazılım

2022'nin ilk aylarındayken, geçen seneye hızlıca bir bakarak 2021 yılında en çok tercih edilen popüler yazılım dillerini listeleyelim. Listede en popüler 10 yazılım diline yer verdik...

Daha önceki yazılarımızda 2019 için Github tarafından paylaşılan en popüler 10 yazılım dilini bir blog yazısı olarak paylaşmıştık. O yazıya göz atmak ve karşılaştırma yapmak için tıklayın: 2019 En Popüler Yazılım Dilleri

Gelelim günümüze... Programlamaya/yazılıma ilk defa başlayacaklar için, veya hali hazırda yazılım ile ilgilenip "acaba trend olan hangi diller var?" diye düşünenler için en güncel verileri sizinle paylaşmak istiyoruz. Böylece "hype" olan diller arasından seçim yaparak, 2022 yılında yeni programlama dilleri öğrenmek için ilk adımı atabilirsiniz?

 

İşte GitHub'a göre en gözde programlama dilleri listesi:

 

 

10. C

c programlama dili

AT&T Bell laboratuvarlarında, Ken Thompson ve Dennis Ritchie tarafından başlanıp, tarihi 1970'lere dayanan çok eski ama ününü asla kaybetmeden bugünlere kadar gelmiş, eski ama hala çok yaygın olarak kullanılan bir programlama dilidir.

 


9. C#

csharp programlama dili

C# (C Sharp), Microsoft tarafından geliştirilmiştir. Nesne yönelimli bir programlama dilidir. C ve C++ etkileşimi ile türemiştir ve .NET Framework platformu için hazırlanmıştır. Özellikle Türkiye'de kurumsal firmalar tarafından en çok tercih edilen dillerdendir.

 


8. PHP

php web eğitim ders dil

PHP, sunucu taraflı çalışan, en geniş kullanım alanı dinamik web siteleri geliştirmek olan, HTML diline gömülebilen bir programlama dilidir. Facebook, Wikipedia, Yahoo gibi çok büyük web siteleri, PHP dili ile geliştirilmiştir.

Eğer siz de web siteleri geliştirmek, PHP'yi en kısa sürede öğrenmek isterseniz Udemy adlı online eğitim platformu üzerinden kursa katılarak sıfırdan-ileri seviyeye PHP bilgisine sahip olabilirsiniz.

Kursa Kayıt Ol: UDEMY PHP KURSU

 


 

7. RUBY

ruby programlama dili

Ruby, nesneye yönelik, açık kaynak kodlu dinamik bir programlama dilidir. Ruby ile Python'un yazımı benzerliklere sahiptir. Japonya'da sade, kullanımı ve öğrenimi kolay bir hedef ile tasarlanmaya ve geliştirilimeye başlanmıştır.

 


 

6. C++

c++ programlama dili

C++, Bjarne Stroustrup tarafından 1979 yılından itibaren geliştirilmeye başlanmıştır ve çok kapsamlı bir programlama dilidir. C++'yı C dilinden ayıran en büyük fark, nesne yönelimli bir programlama dili olmasıdır.

 


 

5. GO

golang yazılım logo

Go (diğer adıyla golang), Google tarafından 2007 yılından itibaren geliştirilmeye başlayan açık kaynak programlama dilidir. Ölçeklenebilir, yüksek performanslı uygulamalar için. Genellikle kullanım alanları: Web alanında Back-End (Arka uç) kısmı için. Bir çok medya şirketi içerisindeki ağır yükleri azaltmak için (Netflix, YouTube, SoundCloud vb.). Dahili analiz hizmetleri için. Cloud Computing (Bulut bilişim) için. ve daha fazla alanlarda kullanılmaktadır.


4. TypeScript

typescript dili

TypeScript, açık kaynak kodlu (open source), özgür bir programlama dilidir. TypeScript ile Javascript çok bağlantılıdır. TypeScript içerisinde yazılan kodlar, içerisindeki derleyici sayesinde Javascript olarak çevrilir. Microsoft tarafından geliştirilmektedir ve desteklenmektedir.

 


 

3. Java

javas logo dil programming

Java, Sun Microsystems tarafından geliştirilmeye başlanmış, açık kaynak kodlu, nesne yönelimli, yüksek performanslı ve çok işlevli; yüksek seviye bir dildir. Kullanım alanı mobil'den web'e kadar geniştir.

 


2. Javascript

javascript logo programlama dil

Javascript, listenin 1. sırasında yer alıyor. Neredeyse tüm web sitelerinin arkasında Javascript yer almaktadır. Kullanım alanı çok yaygındır; çok işlevsel bir dildir. Web uygulamalarının olmazsa olmaz parçası olarak yer almaktadır.

 


 

1. Python

python programlama dili dersleri

Python, günümüzün en popüler dilleri arasında yer almakta. Öğrenilmesi oldukça kolay bir dil olduğu için bazı okullarda kodlama giriş dersi olarak verilmektedir. Öğrenilmesi basit bir dil olmasının yanı sıra, çok büyük alanlarda big data-veri madenciliği, uzay ve matematik gibi alanlarda sıkça kullanılmaktadır.

 
 
 


Önceki Yazı : PayTR Sanal Pos & Ödeme Sistemleri

Sonraki Yazı : İzmir Web Tasarım Fiyatları - 2024 Güncel Ücretler