SSL Sertifikası Nedir?

SSL Sertifikası Nedir?

16 Ocak 2019   Kategori : Nedir?

Günümüz internet sitelerin çoğunda, e-ticaret sitelerinin ise neredeyse tümünde kullanılan SSL sertifikası nedir? Ne işe yarar, SSL Sertifikasının türleri nelerdir, nerelerde kullanılır?

Secure Sockets Layer’ın kısaltması olarak bilinen SSL sertifikası SSL (Güvenli Yuva Katmanı) sertifikası, bir web sitesinin kimliğini doğrulayan ve SSL teknolojisi kullanan bir sunucuya gönderilen bilgileri şifreleyen bir dijital sertifikadır.

SSL sertifikalarının kullanımı günümüzde oldukça yaygın bir şekilde kullanılmakta. Özellikle e-ticaret sitelerinde kullanılması zorunlu olan bu sertifika sayesinde site ve ziyaretçi arasında güvenli bir ilişki hedeflenmektedir. Çünkü bu sertifikaya sahip sitelerde girilen kart bilgileri, şifreler, kimlik bilgileri vb. hassas tüm bilgiler sistemin çalışmasını sağlayan sunucu tarafında kırılması imkansız denilebilecek düzeyde güçlü bir anahtar (şifreleme) ile sizin bilgilerinizi koruyor.

SSL sertifikası sitenin sunucusu (hosting) üzerine kurulur. Kurulum sonrasında "http" protokolü ile çalışan web sitesi "https" olarak güvenli katman üzerinden erişimine devam edecektir. Sunucu ile istemci bilgisayar arasındaki bu şifreli veri trafiği 128 bit, 256 bit gibi uluslararası standartlar ile sağlanmaktadır.

SSL Sertifikasında Şunlar Yer Alır:

  • Sertifika sahibinin adı
  • Sertifikanın seri numarası ve sona erme tarihi
  • Sertifika sahibinin açık anahtarının kopyası
  • Sertifika veren kurumun ESHS (Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcısı) elektronik imzası

 

SSL Sertifikası Bulunan Siteler Tamamen Güvenli Midir?

SSL Sertifikası bulunan siteler, sizin siteye sağladığınız erişimi güvenli kılar ancak sitede bulunan yazılımların, yani sitenin sunucusunda çalışan kodların kesinlikle güvenilir olduğu anlamını taşımamaktadır. SSL sertfikasına sahip olan bir site, sizin girmiş olduğunuz verileri çalabilir, çoğaltabilir, saklayabilir veya farklı şekillerde de kullanabilir. Yani SSL sertifikası bulunan her siteye gözü kapalı bir şekilde güvenmek doğru olmayacaktır.

 

SSL Sertifikası Nasıl Alınır?

SSL özelliğini kullanabilmek için sahip olmanız gereken bir sertifika vardır ve hosting firmaları tarafından alınabilir. SSL sertifikası alınırken dikkat edilmesi gereken nokta, hangi tür SSL sertifikasının alınacağıdır.

 

SSL Sertifikasının Faydaları Nelerdir?

  • Siteniz daha güvenilir bir görünüm kazanır.
  • SSL sertifikalarının SEO'ya katkısı oldukça yüksektir, siteniz arama motorları tarafından daha önde olacaktır.
  • Verileri şifreler, güvenlik sağlar.

 

SSL Sertifikası Çeşitleri Nelerdir?

1. Standart SSL (Domain Doğrulamalı)

Standart SSL Sertifikası, 2048 bit şifreleme sağlar ve sadece domaini (alan adını) kapsayan bir sertifika türüdür. Standart SSL sertifikası genelde ağ üzerinde yer alan veri trafiğinin güvenliğini sağlamak için kullanılır. Bu sertifika türünü almak için herhangi bir belgeye ihtiyaç duyulmaz.

standart-ssl-sertifikası

 

2. EV (Genişletilmiş Onaylama)

"EV" Extended Validation teriminin kısaltılmış halidir ve Türkçe’deki karşılığı Genişletilmiş Onaylama’dır. Extended Validation (EV) SSL sertifikası, güvenlik düzeyi en yüksek olan ve sertifika sahibi firmanın fiziksel, hukuki ve ticari varlığıyla beraber oldukça kapsamlı kurumsal doğrulama süreçlerini sağlayan bir sertifika türüdür. Bu sertifika, üretici şirketler tarafından yapılan doğrulamalar sonrası yeterlilik görüldüğü takdirde verilmektedir. Herkes EV sertifikasına sahip olamamaktadır. Yeşil Bar diye ifade ettiğimiz, link kısmının hemen solunda bulunan yeşil alanda hukuki ünvan yazmaktadır.

extended ssl sertifika ev


Önceki Yazı : Ülkelere Göre İnternet Hızları

Sonraki Yazı : Ücretsiz VPN Servisleri 2021