Wikipedia'ya Alternatif Siteler
Wikipedia (Vikipedi): çok dilli, kullanıcılar tarafından içeriklerin daima güncel tutuluğu bağımsız, özgür ve reklamsız bir internet ansiklopedisidir.
Vikipedi; internet üzerinden aranan kelimelere göre en sağlıklı ve kaynaklı bilgi sunan internet platformlarından birisiydi. 29 Nisan 2017 yılında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından yapılan bir açıklama ile birlikte Vikipedi sitesine erişim engellenmişti
Vikipedi üzerindeki konu başlıklarına dileyen herkes bilgi ekleyebiliyor ve editör onayına sunuluyordu. Site içerisindeki görevli editörlerin düzenleme ve onayından sonra yeni bilgiler siteye eklenmeye ve sonsuz bir ansiklopedi yaratımına devam ediliyordu. Ancak 2017 yılında flaş bir haber ile birlikte BTK bazı özel sebepleri öne sürerek Türkiye kullanıcıları için Vikipedi sitesine girişleri engellemişti. Aradan yaklaşık olarak 2 yıl geçmesine ve internet kullanıcılarının tepkilerini dile getirmesine rağmen Vikipedi'nin girişlerine getirilen yasaklar kaldırılmadığı için kullanıcılar da farklı yöntemler ile Vikipedi ve diğer yasaklı siteye giriş yapmaya başladı. Bunlardan birisi VPN kullanarak yasaklı sitelere giriş yapabilmekti. Ancak herkes VPN gibi özel ağ kullanmak istemiyor olabilir. Bu yazımızda Vikipedi'ye alternatif olarak kullanabileceğiniz 4 farklı internet ansiklopedi sitesi paylaşacağız.
1. Wikizero
Vikizero, cep telefonları üzerinden ücretsiz erişim imkanı sağlaması amacıyla Wikipedia Vakfı tarafından geliştirilmiş olan bir projedir. Site Vikipedia'nın bilgi bankasını kullanmakla beraber tasarım olarak da Vikipedia ile çok benzerdir ve Türkiye üzerinden erişim imkanı sağlamaktadır.
2. Everipedia
Türkçe olarak kaynak konusunda sıkıntıları olmasına rağmen Vikipedia alternatifi olan bir sitedir. Blok zinciri tabanlı bir bilgi paylaşım platformudur. Everipedia IQ adlı bir sitemle siteye katkı sağladığınız her bilgi için kripto para şeklinde finansal teşvik kazanabiliyorsunuz.
3. Vikisözlük
Vikipedi'ye ait olan ve kendi altında bir sözlük platformu olan VikiSözlük, tasarım olarak Vikipedia ile benzerdir. İçerisinde 333 binden fazla Türkçe madde bulunmakla beraber kelimelerin eş, zıt anlamları; atasözleri ve deyimler de bulunuyor.
4. Citizendium
Vikipedi'nin kurucularından Larry Sanger, bilimsel kaynaklık teşkil eden bilgilerin bulunduğu Citizendium'u kurdu. Bu siteye herkes bilgi ekleyemiyor veya düzeleyemiyor. Girilen tüm bilgiler uzmanlar tarafından kontrol edildikten sonra yayına alınıyor. Sitenin Türkçe dil desteği bulunmamaktadır.